HACCP u školskim kuhinjama
Udruženje za popularizaciju sigurne hrane, uz podršku našeg sponzora BH Telecom, uspješno je provelo projekat "HACCP u školskim kuhinjama" u dvije Osnovne Škole u Sarajevu.Zahvaljujući BH Telecomu koje je sponzorirao ovaj projekat, Udruženje za populartizaciju sigurne hrane je uspješno provelo projekat "HACCP u školskim kuhinjama" kojim smo obuhvatili edukaciju 15 članova HACCP timova u dvije škole, i 60 učesnika iz dvije osnovne škole: O.Š. Vladislav Skarić i O.Š. Grbavica I.
Cilj projekta je implementacija HACCP sistema u školskim kuhinjama i posluživanje zdravstveno ispravne hrane svim učenicima, korisnicima ovih kuhinja. Sve javne kuhinje u Kantonu Sarajevo rade u otežanim uslovima, posebno u ovo doba korona pandemije.
Rezultat projekta je implementiran HACCP sistem i provođenje propisanih zakonskih obaveza iz oblasti sigurnosti hrane. Uz pomoć HACCP eksperata našeg Udruženja u ovoj javnoj kuhinji implementiran je HACCP sistem.
Treba napomenuti da je imlementiran HACCP sistem trajna kategorija, što znači da će se zahvaljujući njegovom redovnom provođenju, omogućiti posluživanje zdravstveno ispravne hrane, kako sadašnjim tako i budućim korisnicima školskih kuhinja, koje imaju implementiran HACCP sistem.
HACCP u školskim kuhinjama kao pilot projekat
- Projekat ima svrhu PILOT projekta u rješavanju zajedničkog problema koji imaju sve školske kuhinje u Kantonu Sarajevo. Detaljno obrazložen projekat uz dokaze o uspješnoj realizaciji ovog projekta u dvije osnovne škole je odličan pokazatelj da je njegova implementacija izvodiva i realna. Ovi rezultati predočeni nadležnom Ministarstvu za odgoj i obrazovanje, kao i budućim sponzorima su odlična smjernica za pokretanje, proširivanje i provođenje ovog projekta u svim školskim kuhinjama u Kantonu Sarajevo.
- Ovakav inovativan način rada je i u skladu je sa evropskim standardima za provođenje sličnih projekata.