Završen prvi dio projekta "Implementacija HACCP sistema u kuhinju O.Š. Čengić Vila I Sarajevo"
U kuhinji O.Š. Čengić Vila 1 se svaki dan pripreme i serviraju topli obroci za oko 85 učenika iz produženog boravka. U kuhinji se se priptemaju i užine za starije učenike ove škole.HACCP eksperti, članovi Udruženja za popularizaciju sigurne hrane, su u februaru 2018. Godine napravili prvi interni audit i pregled zatečenog stanja u školskoj kuhinji.
Na osnovu dobivenih rezultata napravljen je plan za implementaciju HACCP sistema u školsku kuhinju čije provođenje neće ometati redovne školske aktivnosti članova HACCP tima.
PREGLED RADNJI I POSTUPAKA KOD IMPLEMENTACIJE HACCP SISTEMA
Napravljen prvi HACCP dokument ili Odluka o implementaciji HACCP sistema u kuhinju O.Š. Čengić Vila 1 Sarajevo.
Oformljen i imenovan HACCP tim koji ima 4 člana,
Urađena edukacija svih članova HACCP tima i uručene Potvrde o HACCP edukacijama sa navedenim temama edukacija. Na osnovu preporuka iz Prvog internog HACCP audita urađene su potrebne izmjene u samoj školskoj kuhinji i usklađene su sa zahtjevima HACCP standarda.
U periodu (mart, april i maj) pristupilo se postepenom uvođenju HACCP dokumentacije. Sva HACCP dokumentacija je dizajnirana i prilagođena potrebama i obimu posla u školskoj kuhinji O.Š. Čengić Vila 1 Sarajevo.
Upoređivanjem izvještaja prvog HACCP audita i zadnjeg HACCP audita koji je urađen u školskoj kuhinji O.Š. Čengić Vila 1 Sarajevo, dobili smo tačan izvještaj koji pokazuje promjene i pozitivni pomak koji je napravljen u proteklom periodu a koji su posljedica implementacije HACCP sistema u ovoj školi.
Moramo se pohvaliti vrlo uspješnom suradnjom i potvrditi da smo zacrtane ciljeve uspjeli ostvariti u zadanim rokovima.