Kratak opis implementacije HACCP sistema u Zavod Mjedenica
HACCP implementacija se provodi po fazama:A1 - FAZA 1
U sklopu Faze I urađen je snimak zatečenog stanja u kuhinji i pomoćnim objektima.
STARO STANJE
NOVA STAZA
Ulazni hodnik:Urađeno je krečenje i premazivanje dijela zida perivom bojom radi lakšeg održavanja higijene.
STARO STANJE HODNIKA
NOVO STANJE HODNIKA
Pripremnica:Urađene su sve potrebne promjene radi usklađivanja sa HACCP standardima:
Jedna od promjena je i obezbjeđen prostor za garderobu kuharica i ugrađeni propisani garderobni ormarići
ZATEČENO STANJE GARDEROBE
GARDEROBA POSLIJE REKONSTRUKCIJE
A2 - FAZA 2Tokom implementacije projekta provedena je edukacija za osoblje kuhinje i članove HACCP Tima. Održan je i dio planiranih radionica sa HACCP Timom. Edukacije i radionice su proveli HACCP eksperti/implementatori projekta.
Obrađene su sljedeće teme:
• Šta je HACCP sistem i zašto je važan
• Koje su prednosti HACCP sistema u kuhinjama
• Koji su zahtjevi i standardi HACCP sistema
• Zakonske norme i HACCP
• Usvojena znanja iz oblasti Higijena hrane
• Usvojena znanja iz oblasti Mikrobiološka ispravnost hrane
• Usvojena znanja iz oblasti Higijenski minimum
• Usvojena znanja iz oblasti Tehnologija čuvanja hrane
• Uvedena Metodologija izrade dokumentacije HACCP sistema
• Podjeljene HACCP brošure svim članovima HACCP Tima
UVOĐENJE HACCP DOKUMENTACIJE
A3 - FAZA 3Ovo je najzahtjevnija faza projekta u kojoj se pravi, prilagođava i uvodi HACCP dokumentacija koja će pratiti sve faze i postupke u radnom procesu.
U ovoj fazi implementacije HACCP sistema u kuhinju Zavoda Mjedenica provedeni su i interni auditi kako bi se uradile procjene urađenog i odredili daljnji koraci koji će pomoći da se implementacija HACCP sistema uspješno privede kraju.
Projekat je podržan od strane Ambasade Švicarske u Sarajevu.