Udruženje za Popularizaciju Sigurne Hrane BosanskiEnglish

class-header-css3
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-semantics
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-offline
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-css3
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-semantics
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-offline
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-css3
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-semantics
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-offline
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba


Stalni partner Udruženja:

Kratak opis implementacije HACCP sistema u Zavod Mjedenica

HACCP implementacija se provodi po fazama:

A1 - FAZA 1

U sklopu Faze I urađen je snimak zatečenog stanja u kuhinji i pomoćnim objektima.

foto here

STARO STANJE

foto here

foto here

NOVA STAZA

Ulazni hodnik:

Urađeno je krečenje i premazivanje dijela zida perivom bojom radi lakšeg održavanja higijene.

foto here

STARO STANJE HODNIKA

foto here

NOVO STANJE HODNIKA

Pripremnica:

Urađene su sve potrebne promjene radi usklađivanja sa HACCP standardima:
Jedna od promjena je i obezbjeđen prostor za garderobu kuharica i ugrađeni propisani garderobni ormarići

foto here

ZATEČENO STANJE GARDEROBE

foto here

GARDEROBA POSLIJE REKONSTRUKCIJE

A2 - FAZA 2

Tokom implementacije projekta provedena je edukacija za osoblje kuhinje i članove HACCP Tima. Održan je i dio planiranih radionica sa HACCP Timom. Edukacije i radionice su proveli HACCP eksperti/implementatori projekta.

Obrađene su sljedeće teme:
• Šta je HACCP sistem i zašto je važan
• Koje su prednosti HACCP sistema u kuhinjama
• Koji su zahtjevi i standardi HACCP sistema
• Zakonske norme i HACCP
• Usvojena znanja iz oblasti Higijena hrane
• Usvojena znanja iz oblasti Mikrobiološka ispravnost hrane
• Usvojena znanja iz oblasti Higijenski minimum
• Usvojena znanja iz oblasti Tehnologija čuvanja hrane
• Uvedena Metodologija izrade dokumentacije HACCP sistema
• Podjeljene HACCP brošure svim članovima HACCP Tima

foto here

foto here

UVOĐENJE HACCP DOKUMENTACIJE

A3 - FAZA 3

Ovo je najzahtjevnija faza projekta u kojoj se pravi, prilagođava i uvodi HACCP dokumentacija koja će pratiti sve faze i postupke u radnom procesu.

U ovoj fazi implementacije HACCP sistema u kuhinju Zavoda Mjedenica provedeni su i interni auditi kako bi se uradile procjene urađenog i odredili daljnji koraci koji će pomoći da se implementacija HACCP sistema uspješno privede kraju.

Projekat je podržan od strane Ambasade Švicarske u Sarajevu.

foto here