Udruženje za Popularizaciju Sigurne Hrane BosanskiEnglish

class-header-css3
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-semantics
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-offline
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-css3
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-semantics
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-offline
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-css3
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-semantics
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-offline
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba


Stalni partner Udruženja:

Uspješno implementiran HACCP sistem u Kuhinji Crvenog Križa Kantona Sarajevo



foto here

Obezbjeđena svakodnevna isporuka sigurne hrane za 1000 korisnika javne kuhinje

Javna kuhinja Crvenog Križa Kantona Sarajevo svaki dan priprema oko 1000 obroka za svoje korisnike.

Implementacijom HACCP sistema u ovoj kuhinji obezbjeđuje se sigurne hrana za sve korisnike.

Važno je spomenuti da smo tokom edukacija i procesa implementacije HACCP sistema imali odličnu podršku od strane rukovodećeg kadra Crvenog Križa, kao i vrlo dobru suradnju sa HACCP timom.

foto here

foto here

Rad Udruženja podržan od strane stalnog sponzora BHTelecom, koji je za svoje korisnike pripremio nove akcije:

- Ulovi svoje "Duple Extra GIGE"

- Najuzbudljivija Moja filmska avantura na Moja TV

Ispunjeni zakonske obaveze iz oblasti Sigurnosti hrane



HACCP I ZAKONSKE OBAVEZE


HACCP U BiH



Ministarstvo Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na osnovu Zakona o hrani ("Sl. Glasnik BiH" 50/04 kao i Zakona o veterinarstvu ("Sl. Glasnik BiH" 34/02, donijelo je odluku da će do kraja 2006. godine HACCP postati zakonska obaveza za cijeli prehrambeni lanac.

ZAKON O HRANI



("Službeni glasnik BiH", broj 50/04)

Član 25.

Opća odgovornost za higijenu i zdravstvenu ispravnost hrane 1. Subjekti koji obavljaju djelatnosti vezane uz hranu u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije dužni su osigurati da hrana zadovoljava odredbe propisa o hrani relevantnih za njihove djelatnosti i nadzirati poštivanje propisa.

2. Za svaku štetu oštećenja zdravlja ljudi zbog konzumacije zdravstveno neispravne hrane odgovaraju subjekti u poslovanju s hranom (SPH) u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade, distribucije i prodaje.

PRAVILNIK O HIGIJENI HRANE



("Sl. Glasnik BiH br. 04/13")

Donošenjem Pravilnika o higijeni hrane HACCP postaje OBAVEZAN SISTEM SAMOKONTROLE.

Član 6.

(Analiza rizika i kritične kontrolne tačke)

(1) SPH uspostavljaju, provode i održavaju stalni postupak ili postupke zasnovane na principima HACCP.

(2) Principi HACCP iz stava (1) ovog člana sastoje se od sljedećeg:

a) identifikacije svih rizika koji se moraju spriječiti, otkloniti ili smanjiti na prihvatljive nivoe;

b) identifikacije kritičnih kontrolnih tačaka u fazi ili fazama kod kojih je kontrola od suštinskog značaja radi sprečavanja ili otklanjanja rizika ili njihovog smanjenja na prihvatljive nivoe;

c) uspostavljanja graničnih vrijednosti kod kontrolnih tačaka koje odvajaju prihvatljivo od neprihvatljivog radi sprečavanja, otklanjanja ili smanjenja identificiranih rizika;

d) uspostavljanja i provođenja efikasnih postupaka plana praćenja/monitoringa na kritičnim kontrolnim tačkama;

e) uspostavljanja korektivnih mjera, kada se prilikom praćenja/monitoringa pokaže da kritična kontrolna tačka nije pod kontrolom;

f) određivanja postupaka, koji se moraju redovno provoditi, radi potvrde efikasnog funkcioniranja mjera navedenih u tač. od a) do e) ovog stava; i

g) uspostavljanja dokumenata i evidencije srazmjerno tipu i veličini poslovanja s hranom radi verificiranja efikasne primjene mjera navedenih u tač. od a) do f) ovog stava.

ANEKS II.



OPĆI HIGIJENSKI ZAHTJEVI ZA SVE SUBJEKTE U POSLOVANJU S HRANOM



XII. EDUKACIJA

SPH (subjekti u poslovanju s hranom) moraju osigurati:

1. da su lica koja rukuju hranom pod nadzorom, da su primila instrukcije i/ili da su educirana iz oblasti higijene hrane, u skladu s njihovim radnim aktivnostima;

2. da su lica koja su odgovorna za razvoj i održavanje postupaka iz člana 6. stav (1) Pravilnika ili za primjenu odgovarajućih uputstava prošla odgovarajuću edukaciju o primjeni principa HACCP;

3. usklađenost s bilo kojim od zahtjeva posebnih propisa koji se odnose na programe edukacije lica koja rade u određenim prehrambenim sektorima.

Ostali propisi o hrani u Bosni i Hercegovini, (na stranici Agencije za sigurnost hrane BiH)